Β΄Λιμενικό Τμήμα Νέων Μουδανιών. Το Τμήμα ενός Κεντρικού Λιμεναρχείου ή ένα Λιμεναρχείο απο μόνο του;

cropped-FullSizeRender-24.jpg


Η αρχή του τέλους για το πρώην Υπολιμεναρχείο Νέων Μουδανιών ήταν η εφαρμογή του Λιμενικού Καλλικράτη και η υποβάθμιση του σε Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης. Είναι η μία από τις δυο-τρείς υπηρεσίες πανελλαδικά που υποβαθμίστηκαν χωρίς να εκτιμηθούν το μέγεθος του έργου και η λειτουργικότητα του τόπου όπου εξυπηρετούν.

Η τεράστια μείωση προσωπικού που υπέστη η Περιφέρειά μας, είχε άμεσο αντίκτυπο και στο Β’ Λ/Τ. Ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί το λιγότερο ως Λιμεναρχείο φτάσαμε στο άλλο άκρο να λειτουργεί χαρακτηριζόμενο ως Τμήμα επιφορτισμένο όμως με αρμοδιότητες, χώρους δικαιοδοσίας, και δουλειά, που αρμόζουν σε ένα Λιμεναρχείο.

Τα 21 άτομα που υπηρετούν εκεί στην κυριολεξία υπερβάλλουν εαυτό, ενώ η λέξη φιλότιμο για όλους είναι πολύ λίγη για να περιγράψει κανείς τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται.

Τα δύο πλωτά μέσα που διαθέτει ΠΛΣ 141 και ΠΛΣ 1025 επανδρώνονται με την ελάχιστη σύνθεση πληρώματος, απασχολώντας 8 άτομα, με αποτέλεσμα στο τμήμα να εργάζονται μόλις 13 άτομα.

– Διαθέτει δύο περιπολικά οχήματα.

– Στο λιμάνι Νέων Μουδανιών καταπλέουν 150 φορτηγά πλοία περίπου κατ’ έτος.

– Ο αλιευτικός λιμένας φιλοξενεί από 25 με 30 γρι-γρι και μηχανότρατες καθημερινά κατα τις αλιευτικές περιόδους, ενώ ο αριθμός των ανωτέρω αλιευτικών σκαφών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ξεπερνά τα 50.

– Η ακτογραμμή η οποία πρέπει να καλυφθεί από το υπάρχων προσωπικό είναι στα 300 περίπου χιλιόμετρα και περιλαμβάνει τις περιοχές από Νέα Ηράκλεια εώς την Μεταμόρφωση και όλο το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Η δε μετακίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων για συμβάντα που απασχολούν την υπηρεσία τους θερινούς μήνες στο πόδι της Κασανδρείας είναι σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες.

– Διαθέτει τέσσερα λιμάνια φορτοεκφόρτωσης νωπών αλιευμάτων (Νέων Μουδανιών, Νέα Καλλικράτεια, Νέα Σκιώνη, Νέα Ποτίδαια) στα οποία επίσης ελλιμενίζονται αλιευτικά σκάφη.

– Στην περιοχή δικαιοδοσίας του Β Λιμενικού Τμήματος δραστηριοποιούνται σαράντα επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής με τις αιτήσεις για χορήγηση νέων αδειών κάθε χρόνο να αυξάνονται .

– Η παράκτιες ξενοδοχειακές μονάδες ξεπερνούν τον αριθμό των 150 εκ των οποίων το Sani Resort διαθέτει μαρίνα που μπορεί να φιλοξενεί περίπου 100 σκάφη διαφόρων διαστάσεων, καθώς επίσης μαρινα διαθέτει και η ξενοδοχειακή μονάδα Miragio στην οποία  μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 80 σκάφη διαφόρων διαστάσεων.

– Στην χερσαία ζώνη Λιμένα υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία ελέγχονται από το Β’ Λιμενικό Τμήμα.

– Τους θερινούς μήνες και κυρίως τα σαββατοκύριακα ο αριθμός των επισκεπτών στην περιοχή δικαιοδοσίας του Β’ Λιμενικού Τμήματος ξεπερνά το 1 εκατομμύριο με αυξανόμενους ρυθμούς συνεχώς.

— Οι δικογραφίες που σχηματίζονται κατά έτος φτάνουν τις 100.

— Ο μέσος όρος πνιγμών κατά έτος ανέρχεται στους 30.

– Ο αριθμός επαγγελματικών αδειών αλιείας ανέρχεται περίπου στις 250.

Ο σκοπός της παράθεσης όλων των ανωτέρω στοιχείων είναι για να καταδειχθεί η υποβάθμιση του άλλοτε Υπολιμεναρχείου Νέων Μουδανιών απο το σύστημα Καλλικράτη, και κατ’επέκταση η αδυναμία αστυνόμευσης της θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης Λιμένα του Δήμου Προποντίδας, Δήμου Πολυγύρου, Δήμου Κασσάνδρας και Δήμου Καλλικράτειας με το ελλιπές προσωπικό που διαθέτει.

Ένα πρώτο θετικό βήμα, θα είναι η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου, όπου τα Τμήματα θα είναι πλέον ξεχωριστές μεταθέσεις, με την ανάγκη ενίσχυσης στο Β Λιμενικού Τμήματος με προσωπικό να είναι επιτακτική όσο ποτέ.

Η τωρινή Στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει δείγματα γραφής οτι αντιλαμβάνεται τα κακώς κείμενα του τερατουργήματος του Καλλικράτη.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι μόνο δυσλειτουργίες αλλά και τεράστια προβλήματα έχει επιφέρει που θα πρέπει να διορθωθούν, όσο το δυνατόν συντομότερα, από όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

          Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γεν.Γραμματέας

           ΤΣΙΑΠΛΙΑΣ Βασίλειος                                          ΚΟΥΣΤΙΑΝΗΣ Θεόδωρος

Facebooktwittermail

Σχετικά με E.Π.Λ.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας

Δείτε όλα τα άρθρα του/της E.Π.Λ.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας →